RFID în zonele 2 şi 22

La fabrica sa din Burghausen, firma WACKER utilizează sistemul BLIDident de la Turck pentru identificarea fiabilă a sitelor folosite la cernerea produsului finit în zona cu pulberi Ex 22.

În funcție de aplicație, pulberea de dispersie trebuie să fie fabricată în diferite dimensiuni ale granulelor. Pentru a asigura și a documenta acest proces, firma WACKER din Burghausen începând de anul trecut identifică dimensiunea ochiurilor sitelor cu sistemul BL ident RFID de la Turck, care este de asemenea aprobat pentru utilizarea în zone cu pericol de explozie din cauza pulberilor. Ca urmare a experienței sale bune cu acest sistem, compania acum echipează și primele stații de cuplare cu acesta.

  • WACKER echipează vibratoarele cu sită cu soluţia RFID pt zona cu pericol de explozie din cauza pulberilor

  • Un cap de citire/scriere Ex citeşte diametrul ochiurilor sitei de pe eticheta aflată pe sită (stânga)

  • Datele despre sită ajung la sistemul de control al procesului PCS7 via Profibus şi sistemul IO BL20 Turck

Cea mai importantă zonă de producţie se află într-o regiune idilică, la graniţa cu Austria, în aşa-zisul "Triunghi chimic bavarez". Combinatul chimic se întinde pe o suprafaţă de doi kilometri, are 10.000 de angajaţi în circa 150 de secţii şi produce mii de produse diferite.

În Burghausen, compania chimică WACKER produce pulberi pentru dispersie care se adaugă în adezivi, mortar, şape şi alte materiale de construcţie, pentru a căpăta anumite proprietăţi. Pentru produsul final,  un lichid este evaporat într-un turn de uscare, la finalul procesului de producţie. Pulberea rezultată trebuie să fie apoi cernută prin vibrare printr-o sită înainte să fie ambalată. Astfel, se asigură că produsul respectiv are granulaţia corespunzătoare.

Pentru a mări transparenţa şi trasabilitatea producţiei de pulberi pentru dispersie, fabrica şi-a exprimat dorinţa de detectare automată a dimensiunii sitei folosite în agitatoarele cu sită. “Dimensiunea corectă a sitei a fost măsurată anterior manual de colegii din fabrică,” explică Michael Holzapfel, inginer responsabil cu partea electrică a secţiei de polimeri pentru construcţii. “Pentru a exclude eroarea umană, sita folosită pentru fiecare lot trebuie să fie măsurată automat. Acest lucru ne permite să garantăm 100% calitatea procesului în curs de desfăşurare şi să dispunem de un istoric al procesului de cernere corect.”

Datorită condiţiilor de mediu aparte de la Burghausen, WACKER a venit cu ideea folosirii unei soluţii RFID. Dar soluţia trebuia aprobată pentru utilizarea în zona cu pericol de explozie din cauza pulberilor. “Turck a fost singurul producător care ne-a putut oferi un sistem RFID cu certificare Ex pentru zona 22 pulberi” Holzapfel  expune motivul iniţial de alegere a sistemului propus de specialistul în automatizări din Mülheim.

Până acum, WACKER a echipat patru vibratoare cu sită cu un cap de citire/scriere de tip TNLR-Q80-H1147-Ex, aprobat pentru utilizare în zonele Ex 2 şi 22. Toate sitele folosite acolo au fost echipate cu o etichetă TW-R50-B128-Ex pe care e stocat diametrul ochiurilor. Eticheta în formă de disc e pusă pe marginea sitei, direct sub banda pe care scrie diametrul ochiurilor. Capul de citire/scriere citeşte diametrul ochiurilor şi  transmite datele sistemului de control al procesului via Profibus, folosind una dintre cele trei staţii I/O BL20.

În timpul instalării, a trebuit să depăşim încă un obstacol: “Blocul de funcţii furnizat cu sistemul RFID e programat pentru un PLC Siemens S7 şi nu pentru un sistem de control al procesului Siemens PCS7 , cum folosim aici” explică Holzapfel. “Dar specialiştii noştri în software au colaborat îndeaproape cu  echipa de asistență Turck pentru a adapta rapid  blocul de funcţii S7 pentru a putea funcţiona pe  PCS7.”

Select Country

Turck worldwide

to top